Maalaisromanttinen valkoinen sisustus

Posted by on 4.11.2012

 

Maalaisromanttinen sisustus on kestosuosikki

Kaunis ja herkkä maalaisromanttinen tyyli on valloittanut monien sisustajien sydämet. Maalaisromanttisia koteja luodaan erityisesti valkoisen pehmeissä, moninaisissa sävyissä.


Tyyli voi olla erityisen runsasta ja naisellista pullollaan yksityiskohtaisia, ihastuttavia asetelmia tai siinä voi olla piirteitä skandinaavisen pelkistämisen ja yksinkertaisuuden perinteestä, jossa haetaan valoa ja avaruutta, kodikkuutta ja lempeää tunnelmaa.  Maalaisromanttinen sisustustyyli soveltuukin mainiosti suomalaiseen kotiin – vaatiihan pitkä talven pimeys tiloiltamme erityisen paljon vaaleita, valoa heijastavia pintoja, huonekaluja ja esineitä.

Maalaisromanttisen tyylin avaimet

 

Paljon puuta

Maalaisromanttisen tyylin tukipilareina ovat vaaleaksi maalatut, himmeät puupinnat niin lattioissa, seinissä, katoissa kuin huonekaluissa ja sisustusesineissäkin. Maali saa ja sen pitääkin olla hivenen kulunutta, ajan patinoimaa tai puun syyt voivat kuultaa kauniisti vahan tai vastaavan vaalean käsittelyn alta. Paljaaksi hiottuja tai vaaleiksi kuluneita puupintoja käytetään myös erityisen paljon. Huonekaluissa käytetään puun lisäksi paljon metallia, rottinkia ja pajua.

 

 

Luonnonmateriaaleja tekstiileissä

Toinen selkeä tyylin perusta on erilaiset, runsaan romanttiset ja rouheat tekstiilit luonnonmateriaaleista kuten pellavasta, puuvillasta, silkistä ja villasta sekä lisäksi eläinten taljat. Pellava on pehmeästi vaalennutta ja rypistynyttä, puuvillakankaaseen painetut kukkakuviot ovat saaneet rauhassa haaltua auringon ja pesujen myötä, silkkitäkkien reunat voivat olla rispaantuneita, ohuet batistikankaat ovat läpikuultavia ja torkkuhuopien värit ovat luonnollisia villan värejä.

Tyylin tehokeinoina käytetään myös käsinvirkattuja pitsejä, silkki- ja puuvillanauhoja, kankaiden rypytyksiä ja poimutuksia, tekstiileihin painettuja vanhoja tekstejä, sävyihin sopivia räsymattoja, virkattuja tai kudottuja peitteitä, helmikoristeita sekä kirjottuja pöytäliinoja ja vuodevaatteita. Juuttia ja sisalia käytetään paljon matoissa luonnonväreissä tai harmaana. Lampaan tai vuohentaljoja asetellaan huolettomasti sohvalle, ruokatuolin istuimelle tai vuoteen viereen pehmentämään ilmettä.

 

Rustiikkista metallia – runsaasti peilejä, lasia ja kristallia

Tämä pehmeän kotoinen ja runsas tyyli vierastaa kaikkea kovaa, terävää tai modernia. Maalaisromanttiseen tyyliin soveltuvat metallit ovat himmeänä läikkyvää sinkkiä; ajan tummentamaa hopeaa, tinaa, kuparia tai messinkiä; mattamaalin pinnalleen saanutta rautaa, valurautaa tai jopa ruostunutta rautaa. Peilejä käytetään paljon niin seinäpeileinä, tarjottimina kuin sisustusesineissä kuten korurasioissa ja tuikkukupeissa. Erityisen runsaasti käytetään ns. köyhänmiehen hopeisia kynttilänjalkoja tai kukkavaaseja. Ennen vanhaan nämä hopeaa jäljitelleet esineet valmistettiin valuttamalla onton lasisen osan sisään elohopeaa ja sinetöimällä reikä. Samanakaltaisia hopeanhohtoisia lasiesineitä on nykyisin tarjolla turvallisena uustuotantona ilman myrkyllistä elohopeaa.

Maalaisromanttinen sisustus rakastaa myös lasia, helmiäistä ja kristallia sen eri muodoissa. Kattovalaisimet ovat upeita kristallikruunuja, joihin saa lisäksi asetettua kynttilöitä tai etsattua lasia olevia vanhanaikaisen oloisia lamppuja. Pöydille ja vitriineihin on aseteltu kristallimaljoja tai henkäyksen ohutta lasia olevia uurnia, myrskylyhtyjä ja jalallisia vateja.

 

Maalaisromanttinen väripaletti nojautuu valkoiseen

Maalaisromanttisen tyylin väripaletti lähtee valkoisesta ja sen sadoista eri sävyistä. Lisäksi palettiin valikoidaan pehmeitä neutraaleja sävyjä harmaan, beigen, saven, ruskean, vihreän, sinisen ja jopa mustan sävyistä. Tätä väripalettia voidaan lisäksi maustaa pastellisävyillä tai jopa kirkkailla väreillä kuten punaisella, turkoosilla tai pinkillä. Raikasta vihreää tuodaan usein kasvien avulla kuten murattien, myrttien tai muiden pyöreisiin rautalankamalleihin sidottujen köynnöskasvien myötä.  

Värisuunnittelusta sekä valkoista valkoiselle -väripaletista (osa 1osa 2) löytyy lisätietoja aiemmista artikkeleistani.

 

Maalaisromantiikan sadat kasvot

Maalaisromanttisessa tyylistä on vallalla lukemattomia alatyylejä ja variaatioita sisustajan persoonallisuutta heijastellen.

Tanskalaistyylinen maalaisromantiikka on harmonisen selkeää

Meillä ehkä kaikkein suosituin tyyli on tanskalainen maalaisromanttinen tyyli, jossa skandinaavinen selkeys ja pelkistäminen tasapainottavat romanttista runsautta. Tanskalais-maalaisromanttisten tilojen yleisilme on ennen kaikkea lempeän harmoninen, yksinkertainen, valoisa ja vaalea – sisustustuksen monet yksityiskohdat nousevat esiin vasta lähempää tarkastellessa ja niissä voi olla jopa humoristisia ja leikkisiä piirteitä.

Suosituin väri on ehdottomasti valkoinen ja siihen liitetään vaalean harmaita, beigejä ja vihertäviä sävyjä tai kontrastivärinä jopa mustaa tai hiilenharmaata. Seinät, katot ja lattiat onkin usein maalattu valkoisiksi. Ikkunat voivat olla ilman verhoja tai niissä on vain läpikuultavan kevyet voileeverhot tai yksinkertaiset laskosverhot. 

Huonekalut hakevat inspiraatiotaan vanhoista tyyleistä, mutta ovat pääsääntöisesti käsitelty valkoisiksi tai vaaleiksi. Esimerkiksi kodikkaat pinnatuolit, korituolit, valkoisella irtohuputetut istuinryhmät ja puiset vuodesohvat ovat tyylin mukaisia huonekaluja. Ruokapöytänä saattaa olla kömpelösti veistetty, kulunut talonpoikaispöytä; sohvapöytänä vanha pirtinpenkki tai betonista tai vanhoista lattialankuista valmistettu pöytätaso.

 

Ranskalaisen maalaisromantiikan charmia

Toinen suosittu tyyli on ranskalainen maalaisromanttinen variaatio, jossa värimaailma voi olla vähän sävytetympi – ranskalaiset ovat erityisen taitavia viileiden, murrettujen vaaleanharmaiden sävyjen käyttäjiä sisustuksessaan. Seinät voivat olla rapattuja ja niiden laasti jopa lohkeillutta, lattiat voivat olla kuluneita kivilaattoja tai vanhoja klinkkereitä. Sisustusesineiden määrä on melko runsas ja asetelmissa on useimmiten esillä katoliseen kristinuskoon liittyviä madonnapatsaita ja krusifikseja.

Huonekalussa käytetään antiikki- ja tyylihuonekaluja kartanoromanttiseen tyyliin. Verhoiltujen huonekalujen päällysteet voivat olla jopa kuluneita ja kauhtuneita, ajan kerrostumat saavat rauhassa näkyä. Ikkunoissa käytetään pitkiä, suoria verhoja ja ne on usein valmistettu Toile de Jouy-painokankaasta tai silkkikankaasta. Toile-kuviota käytetään paljon myös tapeteissa.

 

Maalaisromantiikkaa country cottage -henkeen

Kolmas maalaisromanttisen tyylin perusversioista on amerikkalais- tai englantilaishenkinen country cottage-tyyli. Sen värimaailma on huomattavasti tummempi ja kirkkaampi kuin edellä mainitut. Lattiat ovat usein tummaa kiiltävää puuta, seinät voivat olla tapetoituja tai maalattuja esimerkiksi heleän lohenpunaisella, vaaleankeltaisella, -sinisellä tai -vihreällä.

Verhoasetelmat ovat runsaita, samoissa ikkunoissa voidaan käyttää sekä suoria sivuverhoja että laskosverhoja runsaasti kuvioituina, ruudullisina tai kukkapohjaisina. Käsinvalmistetun oloinen keramiikka on lasitettu kirkkailla väreillä tai kuvioitu iloisilla palloilla tai kukilla. Emaliastiat, kannut ja kattilat koristavat keittiötä, jonka sydämenä on usein iso AGA-liesi. Seinätaulut ja koristeet voivat liittyä maalaiselämään ja niiden eläimiin. Eteisessä näkee usein ison rivin kumisaappaita, olkihattuja, sadetakkeja ja sateenvarjoja valmiina joka sään mukaisesti palvelemaan niin kotiväkeä kuin vieraita. Olohuonetta hallitsee muhkeat, kuviollisilla kankailla verhoillut laiskanlinnat, iso sohva ja räiskyvä takkatuli. Pieniä pöytiä ja valaisimia on siroteltu huoneeseen kätevästi istujien ulottuville. 

 

Maalaisromanttisessa tyylissä on kerrostettuja asetelmia ja viipyilevä tunnelma

Maalaisromanttista tyyliä maustaa usein käytettyinä ostetut huonekalut ja sisustusesineet. Joissakin variaatioissa maalaisromanttinen tyyli lähestyy jo kirppis- tai shappy chic -tyyliä. Maalaisromanttisia tavaroita valmistetaan myös runsaasti uustuotantona, joten jokaiseen sisustusmakuun löytyy runsaasti tarjontaa.

Maalaisromanttisessa tyylissä keskenään erilaisia ja eri-ikäisiä tavaroita ja huonekaluja yhdistää useimmiten värit. Vaikka yksityiskohtia, esineitä ja tekstiilejä olisi runsaastikin, ne yhdistyvät luontevan oloisesti samojen sävyjen ja tunnelmien ansiosta. Huoneiden sisustuksessa tyypillistä on kerroksellisuus ja eletyn elämän oloisuus – perheen harrastukset nousevat esille ja valokuvat luovat lämmintä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Maalaisromanttinen sisustustyyli tarjoaakin mahdollisuuden luoda pienestäkin asunnosta suloinen pesä – koti, jossa on harmoninen ja lämmin tunnelma. Asetelmien runsautta ja tavaroiden määrää säätelemällä saa luotua helposti erilaisia tunnelmia vuodenaikojen ja sesongin mukaan.

4 Responses to Maalaisromanttinen valkoinen sisustus

 1. Ronja

  Nämä jutut on hyvin kirjoitettu, kiva että löysin blogisi. Terkuin /R

 2. Markita

  Tosi hyvä, mukavaa luettavaa!
  — Markita

 3. Kati

  Olipa mahtavasti kerätty paketti maalaisromantiikasta! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>